Biljana Novaković: - Vaša ideja i pomoć stručnog lica su dobitna kombinacija za uspješno uređenje prostora



Imala sam dugo želju da uradim intervju sa nekim ko se bavi uređenjem enterijera, onda sam slučajno naišla na Biljanu Novaković, arhitekticu i dizajnerku enterijera. Biljana je rado pristala da nam otkrije nešto više o uređenju enterijera i podijeli sa nama tajne dobrog enterijera.



1. Ko danas traži pomoć u uređenju enterijera?
Dizajnere enterijera angažuju vlasnici stanova, kuća, ugostiteljskih objekata, kao i klijenti koji žele da urede svoje poslovne prostore. Dizajneri enterijera na našim prostorima su obično i arhitekte, i oni rade na pripremi kohezivnog koncepta za potrebe svog klijenta. U razvijenijim zemljama, dizajnom enterijera se bave struke koje su isključivo dizajneri, ali ne i arhitekte.
Usluge dizajnera enterijera obično uključuju dizajn namještaja, raspored instalacija, opreme i dodatnih uređaja, osmišljavanje vizuelnog identiteta prostora sa posebnim osvrtom na završne radove. Dizajner bira uzorke boja, materijala i tekstura i brine se da sve bude u skladu.

2. Da li je to luksuz na našim prostorima?
Honorar za usluge dogovaraju isključivo klijent i dizajner. Pomoć stručnog lica u dizajnu enterijera može da obezbjedi znatne finansijske uštede klijentu, a sasvim sigurno mu može pomoći da odabere kvalitetnije materijale za opremanje.  Usluge koje stručno lice pruža posebno štede vrijeme, jer u ovom slučaju klijent nije u obavezi da obilazi objekte koji imaju ono što je potrebnu za uređenje. Uz pomoć 3D vizualizaciije i arhitektonskog projekta, naručilac posla može da vidi finalni proizvod prije početka bilo kakvih radova i na vrijeme ispravi sve nedostatke sa kojima nije zadovoljan.


3. Gdje pronalazite inspiraciju?
 Inspiracija je svaki klijent posebno i njegove želje. Upoznati klijenta prije početka radova, spoznati njegove navike i shvatiti njegov ukus je pola posla.

4. Šta Vas je privuklo da se bavite uređenjem enterijera?
Iskreno, upisala sam i završila arhitekturu. Ona je i dalje moja velika ljubav, ali su me posao i posebno to što volim da radim sa ljudima, umjesto sa linijama, usmjerili ka dizajnu enterijera.

5. Na koji projekat ste posebno ponosni?
Na svoj dom... :) To je projekat koji je imao svoj početak, ali mu kraj nije jasan. Kako ja sazrijevam, tako i on zajedno sa mnom. :)

6. Koji je praktičan savjet da mali stan pretvorimo u funkcionalan i vizuelno veći?
Malom stanu ćemo obezbjediti dodatne kvadrate pravilnim odabirom dimenzija i dispozicijom namještaja, bojama i materijalima. Poželjno je da namještaj bude multifunkcionalan. Ako nam uslovi to dozvoljavaju, obezbjedićemo dovoljno prirodnog svjetla. Psihologija boja i pravilan odabir su veoma bitni, jer ćemo u njemu boraviti svaki dan.

7. Gdje možemo nabaviti jeftine, funkcionalne, kvalitetne stvari za dom?
Jeftino, funkcionalno i kvalitetno obično nisu u simbiozi jedno sa drugim. U životu je obično to kompromis. Najbolja iskustva su onda kada se sve što se može radi po narudžbi. U tom slučaju možemo da utičemo na sve aspekte proizvodnje. ( Jeftino)To znači da možemo odabrati proizvođača koji se uklapa u naš budžet, (kvalitetno) materijale koji će kvalitetom i estetikom zadovoljiti naše potrebe, ( funkcionalno) idejnim nacrtom utičemo da nam sve bude na dohvat ruke, a ujedno i funkcionalno.

8. Koji sklop boja je najbolji, da dom čini toplim?
Topli tonovi, bilo koje boje u skladu sa prirodnim materijalima učiniće prostor prijatnim i toplim, a stan pretvoriti u dom.


9. Šta je trenutno trend u uređenju enterijera?
U današnje vrijeme kada se odlučujemo na uređenje prostora, a kada je pojam modernog postao veoma širok pojam, teško se možemo odlučiti za jedan stil. Više nego ikad, dozvoljeno je miješanje stilova. Naravno, posao stručnjaka je da nađe idealnu mjeru i napravi sklad.


10. Savjet za čitaoce?
 Prije početka opremanja prostora, pokušajte da osmislite šta želite da postignete. Budite realni  u onome šta želite da postignete. Pokušajte da definišete okviran budžet za uređenje. Vaša ideja i pomoć stručnog lica su dobitna kombinacija za uspješno uređenje prostora. Ukoliko se odlučite da angažujete stručnjaka, onda mu pružite svoje puno povjerenje.

Primjedbe