Šest žena koje su ideje pretvorile u posao


Svaki dan naslovne strane su nam pune loših vijesti, bombarduju nas nama već znanom informacijom, da je sve više nezaposlenih u zemlji. 

Odlučila sam da pokažem one koji ne odustaju, ispunjavaju svoje snove, ali i  pomažu drugima da ostvare svoje.

 Da, zamislite postoje ljudi koje ne sjede kući i kukaju na situaciju u zemlji, nego pronalaze način kako da zarade radeći ono što znaju, ali i vole. 

Ovaj put predstaviću vam nekoliko dama, koje su svoje ideje pretvorile u posao. Vjerujem da će svaka od njih vam biti inspiracija i podstaći vas da se pokrenete. Ima tu dama koje su čak i napustile siguran posao i odlučile da ostvare svoje snove kao preduzetnice.


Ewa Jaskółowska je prije petnaest godina došla iz Poljske, radila je u jednoj firmi ovdje sedam godina. Shvatila je da se ne osjeća srećno i ispunjeno, pa je došla na ideju da pokrene svoj posao uz minimalna novčana sredstva, ali sa željom da uspije.
 
„Ovdje ima dosta prostora za privatni biznis, samo nema dovoljno podsticaja od države. Opet ukoliko dovoljno želite, možete i ostvariti to.“

 Ona se bavi prevođenjem i trgovinskim posredovanjem, ali  u zadnje dvije godine posvetila se i obrazovanju iz oblasti psihoterapije. Jedan period je imala i studio joge. Zadovoljna je i srećna, kaže da se od posredovanja i prevođenja može lijepo živjeti. Savjetuje ženama da se pokrenu, nauče svoja prava i postanu hrabije. 


Jedna od žena, koju je bolest promijenila i koja je svoj bol pokušala da kanališe, ali da se na neki način tako i liječi je Mirela Sarajlija. Prije četiri godine operisala je tri tumora na jetri. Organizovane su humanitarne akcije u cilju skupljanja novca za liječenje.

„ Nakon operacije, odlučila sam da pokušam da radim za sebe ukrasne predmete, dekupaž. Sada  su moji radovi su u 14. prodavnica. Dala sam otkaz na poslu i radim samo ovo.“

Njen savjet  je da svako treba da vjeruje u sebe, svako je nadaren za nešto. 


Tanja Subotić Došen se osam godina bavi naknadom štete iz osiguranja, ponajviše. Njen uzor je bio kum i prijatelj, koji se tim poslom bavio u jednoj od Evropskih zemalja. Kada je savladala praktični dio posla, odlučila je samostalno pokrenuti posao, jer je shvatila da kao samohrana majka ne bi mogla da živi od prosječne plate u zemlji. 

„Ja bih nezaposlenim ženama poručila da prvo moraju da se pronađu u poslu koji odluče raditi, a ko ima cilj, pronaće i način. Čovjek treba da radi na sebi, da se edukuje u svakom pogledu, da osluškuje tržište. Budite ono što želite i rezultat mora doći. Svaki posao, ako se radi sa elanom, mora biti uspješan.“

Samostalnim radom za dvije godine je  razvila posao, zaposlila još jednog mladog pravnika i više saradnika.


Sanja Stojanović je  dama koja stvara prava mala čuda od  personalizovanih i jedinstvenih poklona, preko dekoracija za rođendane, pa do svih detalja za vjenčanja.

„Odlučila sam da "stvar uzmem u svoje ruke" i da radim, prije svega, ono što mnogo volim.  Još u djetinjstvu  pokazala se  moja kreativnost i mašta, koje se kasnije razvijala i naravno rad na tom talentu ne zaustavljam. Tako da sam uz nesebičnu podršku prijatelja i porodice počela da radim i uspjesi se nižu.  Sada mogu da se pohvalim značajnim brojem svojih rukotvorina, koje su našle svoje mjesto, kako kod nas, tako i u inostranstvu.“

 Od svoje male kreativne radionice lijepo zaradi,  ali tvrdi da još ljepši značaj svemu tome daju oni emotivni momenti, kada vidi zadovoljne kupce, upozna nove ljude, a kroz posao je stekla i veliki broj prijatelja.

 „Svaka od nas ima neki hobi i talenat, pa ulagajući u njega, može uspješno da ga pretvori u posao koji donosi i značajna novčana sredstva.“

Važno je imati ambiciju i želju da se osjećaš korisno. Uz dosta truda, želje i ljubavi prema  poslu koji odabereš, sve prepreke se uspješno savladaju.

 
Slađana Bundalo se bavi proizvodnjom prirodne kozmetike. Dok je bila zaposlena, nije se osjećala ispunjeno, jer tu nije mogla pokazati svoju kreativnost.U drugom mjesecu trudnoće ostala je bez posla, naravno zbog trudnoće, kako to kod obično bude.Tad je rekla da će biti uz svoje dijete i raditi ono što voli. Krenula je da dodatno uči o prirodnoj kozmetici, jer je prvenstveno htjela da zna šta koristi njena porodica, prijatelji, tako je posao i pokrenula. 

„Da radite ono što volite, shvatite onog trenutka kad radite u  svako doba dana, noći,zdravi ili bolesni sa istim žarom."

Nakon godinu dana zadovoljna je obimom posla, ali prije svega na pozitivnim komentarima. 

„Najdraže od svega je što sam ispunjena kao majka, gledam svoje dijete kako odrasta. Imam vremena za sve i uz to ostvarim dodatan prihod svojoj porodici.“

Njen savjet da pokušamo svoj hobi, nešto što volimo da pretvorimo u posao.



Milica Malinović Jović je ona što vam na većini proslava u Banjaluci pokvari dijetu sa svojim fantastičnim tortama. Tokom trudnoće pohađala je školu za trudnice. Sa željom da drugarice iz škole počasti tortom, napravila je jednu, a  nije ni slutila da će je one podstaći da od toga napravi posao. 

„Budući da je cijela priča sa tortama prvo krenula kao hobi i kućna radinost, a s vremenom zbog nedostatka posla u struci u određenom momentu prihodi koji su pristizali od torti su nam bili jedini izvor prihoda, od kojeg smo hranili cijelu našu porodicu. Suprug i ja smo donijeli našu najveću i najtežu odluku, a to je da registrujemo našu malu porodičnu firmu i ozvaničimo naše poslovanje. I evo, ta priča traje pune dvije godine, dok smo skoro pet godina ovaj posao radili kući, kao neku vrstu hobija/kućne radionosti.“

Milica vjeruje da od svakog posla, ako ga radite dobro, ako se trudite i ulažete u sebe, svoje znanje i sposobnosti, i naravno ako ste tome predani, može da se živi. 

Priznaje, da ima tu mnogo problema, otežavajućih okolnosti, ali treba biti istrajan.

Primjedbe

Objavi komentar